perjantai 12. kesäkuuta 2015

Saaristolaistyylinen sohva saunamökkiin





Halusin sauna- tai rantamökkiin saaristolaishenkisen sohvan. Googlailin aikani ja päädyin vieressä olevan sohvan tyyppiseen puurunkoiseen ratkaisuun.


Tässä on tämän projektin materiaalit:
-pahvia. Koin erityisen hyödylliseksi tuon taitetun pahvin, koska siinä on selkänoja ja istuinosa jo valmiiksi yhdessä, joten helpottaa kokoamista.
-pitkiä kahvitikkuja. Näppäriä, koska ne saa helposti pätkittyä saksilla.
-pieniä jäätelötikkuja. Näistä tuli käsinojien  reunoihin listat ja samalla jalat. 
Aloitin liimaamalla kahvitikkuja käsinojaosien ja selkänojan molemmin puolin (istuinosa jä pelkälle pahville). Liimasin tikut aina ensin pahvin toiselle puolelle ja leikkasin liiman kuivuttua ylimenevät osuudet pois. (Tässä korostuu kahvitikkujen helpon laikattuvuuden tärkeys). Tämän jälkeen liimasin tikut pahvin toiselle puolelle vastaavalla tavalla.
Käsinojaosien etu- ja takareunoihin liimasin kiinni sopivan mittaiset pätkä lyhyistä jätskitikuista. Sohvan jalat  siis syntyivät samalla.
Tässä kaikki osat paneloituna ja odottamassa yhteen liimausta.
Liimaus...
Lopuksi selkä- ja käsinojien viimeistely siten, että yläosien päälle liimattiin kahvitikun pätkät. Istuintyynystä sopiva pala valmiina verhoilua varten. Taaskin käytin verhoilukankaan kiinnitykseen Tacky Clue - liimaa - toimii mahtavasti. 






Tällaiseltä tämä huone nyt näyttää. Matto ja verhot puuttuvat kokonaan ja sisustustavaroitakin täytyy saada. Mutta hiljaa hyvä tulee...


tiistai 9. kesäkuuta 2015

Korituoli


Eikös korituolit ole aika perinteisiä kalusteita saunamökeissä? No, oli tai ei,  päädyin mökkiin sellaisen tekemään, koska mieleni teki kokeilla jotain uutta. Tämä erinomainen ohje on Maria Malmströmin Nukkekoti Väinölä blogista. 



Pohja on paksua pahvia, jonka reunaan tein paremman työkalun puutteessa reiät neulalla. Rautalangat pystyyn ja eikun punomaan. Lankana oli ohut puuvillalanka. Ja niinkuin kuvasta näkyy virheitäkin tuli matkan varrella... Reunoihin liimasin kieputettua lankaa antamaan viimeistellyn fiiliksen.





Tiedätte varmaan hyvinkin sanonnan "Moni kakku päältä kaunis". No, sanonta kuvaa aika kivasti tätä projektia ;=)
Rehellisyyden nimissä siis päätin näyttää myös korituolin pohjan. Täällä ei olekaan sitten ihan niin viimeistelty fiilis. Väänsin pahvin alapuolelle tulevat rautalangat pohjan myötäisesti ja teippasin maalarinteipillä kiinni.


Mutta kun ei kurki alas, tuoli näyttää ihan hyvältä.
Istuintyynyä varten leikkasin kartongista sopivan palan ja sen päälle liimasin kaksi vanulappua. Ja verhoilu mieluisalla kankaalla. Hankin hiljattain Tacky Clue - liimaa, jolla liimasin verhoilukankaan. Toimii erittäin hyvin, paljon paremmin kuin Erikeeper.








lauantai 6. kesäkuuta 2015

Hyllykkö ja kopat takan yläpuolelle


Takan yläpuolinen seinä suorastaan huusi jotain. Pähkäilin ison taulun ja hyllykön välillä ja tässä tapauksessa hyllykkö vei voiton. Veikkaan muuten, että 1:1 kodissa paloturvallisuus määräykset varmaankin estäisivät minkään rakennelman laittamista takan yläpuolelle, mutta onneksi minimaailmassa tällaisia rajoitteita ei ole!



Hyllykkö syntyi kahdesta Biltema-tikun pätkästä ja kahdesta pienestä jätskitukusta. Ohejita tähän ei varmaankaan tarvitse. Alapuolella oleva Biltemtikku-teippi rakennelma helpotti hyllykön liimaamista suoraksi ja esti osien liikkumisen. 


Leikkasin ohuesta kartongista kolmea koppaa varten palat ja liimasin ne kiinni reunojen "läpistä". Vuorasin kopat valkoisella pellava-kankaalla (12-vuotta vanha pellavapaitani sai uuden elämän).


Lopuksi liimasin vielä ohuehkoa puuvillalankaa koppien ulkoreunojen ympärille. Mitähän näihin laittaisi? Alahyllyllkein pitää keksiä jotain - kirjoja vai koriste-esineitä? Löysin jemmasta kaksi pienenpientä simpukkaa, jotka ovat ainakin väliaikaisesti päätyneet hyllylle.   


torstai 4. kesäkuuta 2015

Tuvan lasinen sohvapöytä



Halusin rakenteilla olevan saunamökin tupaan lasisen sohvapöydän. Sain käsiini mikroskooppilaseja, joita ajattelin tähän tarkoitukseen. Ongelma vain oli, että niissä on hios toisessa reunassa ja ovat liian isoja tähän tupaan. Onneksi työkaverilta löytyi kynän kokoinen lasileikkuri, jolla hän ystävällisesti leikkasi minulle sopivan kokoisia paloja.  

Aloitin reunustamalla lasin kahvitikun pätkillä. Pöydän alatasoa varten liimasin sopiviksi pätkittyjä tikkuja 5 vierekkäin. Alataso tuli olla sopivan levyinen ja pituinen lasitasoon nähden, siten, että jalat sai liimattua tukevasti molempiin ja ovat vielä suorassa. Koska lasitasoon jalat kiinnittyivät lasia reunaaville tikuille, oli vähän pelivaraa jalkojen kiinnityksessä. Lopuksi limasin vielä lasiosaan tikut jalkojen väliin antamaan tukea. Alla kuva pöydästä kyljellään rakenteiden hahmottamiseksi. 


Alimmaisessa kuvassa pöytä paikallaan. Sohva tulee lähtemään kunhan uusi rakentuu...






maanantai 1. kesäkuuta 2015

Rapattu takka


Saunamökki tai vierasmökki ei ole mökki ilman takkaa, joten sellainen tänne piti tekemän. Tupa on melko kapea, joten se asetti haasteita takalla. Ensin mietin takkaa nurkkaan, mutta aikani tavaroita pyöriteltyäni päädyin kuitenkin laittamaan sen oven viereiselle seinustalle. 

Koska seiniä rakentaessa Biltema-tikuista oli jäänyt kaikenmittaisia pätkiä, päädyin hyödyntämään nämä takan askartelussa.

Tähän tarvitaan 8 samanmittaista pätkää. Takan alaosan tein siten, että liimasin kolme tikkua yllä edessä olevalla tavalla.  Yläosaa varten liimasin kolme tikun pätkää vain yhteen kasaksi. Raunoiksi tuli yhdet tikun pätkät per puoli. Liimasin osat yhteen lopuksi.
Olen oppinut muilta nukkistelijoilta, että hyvän rappauspinnan saa aikaan sekoittamalla mannaryynejä liimiin. Minulla ei kuitenkaan ollut mannarynnejä, joten piti keksiä muuta. Olin jokuaika sitten saanut äidiltäni sahanpurua pussillisen (ihana äiti - säästää minulle sahanpuruja ;=) ), joten nyt otin sen  hyötykäyttöön. Tein valkoisesta akryyliväristä, liimasta ja sahanpurusta sekoituksen, jota sitten töpöttelin takan pintaan. Takan sisäosan oli maalannut mustaksi. Taustalle liimasin mustaksi maalatun pahvin. Mustaksi maalattu kahvitikun pätkä vielä tuhkaluukuksi takan alle ja - VOILA, valmista. Takan alla kipinäsuojus (=foliolla päälystetty pahvin pala). Luukkua en tässä vaiheessa tehnyt, mutta katsotaan teenkö sellaisen myöhemmin. 

Alla kuva takasta paikallaan tuvassa. Kalusteet ovat vain kuvausrekvisiittaa, eivätkä jää tupaan. Aikeissa on tehdä uudet kalusteet vähän eri tyylillä. Alimmaisena vielä koko alakerrasta. Vasemallehan on tulossa sauna ja pukuhuone. Aika kapeita tiloja, mutta näillä mennään...