sunnuntai 31. toukokuuta 2015

Uusi projekti: saunamökki



Niinhän siinä kävi, että laatikkotalon valmistuttua piti aloittaa uusi projekti! Tämä saunamökin rakennusprojekti sai alkunsa Biltema-tikuista. Viiden kilon säkissä ei tunnu tikut vähenevän huonekalujen tekemisessä juurikaan, joten päätin "haaskata" niitä kokonaisen mökin rakentamiseen. Olen pistänyt merkille nukkekotiaskartelijoiden tekemiä upeita saunoja ja mieli teki itsekin kokeilla. Joten tuumasta toimeen. Laatikkotaloprojektihan eteni suurempia etukäteen suunnittelematta, joten tällä kertaa työskentelytapana vähän poikkeaa siitä - minulla on etukäteen ajatus millainen tästä tulee. Alakertaan vasemmalle tulee perälle sauna ja etuosaan pukuhuone. Vasemmalle tulee sitten tupa. Pohjaratkaisu on vähän samanlainen kuin oman mummolan rantamökissä. Tarkoitus (ainakin tässä vaiheessa ;=) ) on tehdä rakennukseen yläkerta, jossa tulee olemaan makuutilat. Eli tämä saunamökki voi toimia myös vierasmökkinä. 

Tervetuloa saeraamaan projektin edistymistä!

perjantai 29. toukokuuta 2015

Parisänky vs2




Lundbyssä ja laatikkotalossa on sängyt olemassa, mutta kuitenkin teki mieli askarrella parisänky. Ei tietenkään samanlaisia kuin edelliset ;=).


Malli yllä oikealla ja lopputuotos vasemmalla. 


Päätyihin rungot syntyivät paksusta pahvista. Liimasin summittaisesti pätkittyjä kahvitikkuja jalkapäädyn toiselle puolelle ja "pääpäädyn" molemmille puolille. Liiman kuivuttua leikkasin ylimenevät pois. 



Syömäpuikoista sahasin sopivan mittaiset pätkät jaloiksi ja nämä liimasin päätyjen reunoihin kiinni. Päätyjen ala- ja yläosiin liimasin vielä kahvitikun, jotta reuna olisi siistimpi.







Sängyn sivut tein spaatteleista, jotka liimasin kiinni syömäpuikkoihin. Pohjaan tein vielä säleet, jonka päälle saa patjan. Alla kuva sängystä. Päädyin kuultovahalla vielä käsittelemään tämän valkoiseksi. Mihin tämä päätyy - sitähän ei vielä tiedä. Pitääköhän aloittaa uuden talon rakentaminen?









tiistai 26. toukokuuta 2015

Laatikkotalo on nyt valmis!


Maaliskuussa aloittamani ja matkalla huoneesta taloksi paisunut projekti on nyt  valmis! Ainahan pikku tavaroita, kasveja ja ruokia voi tehdä lisää, mutta kaikki perusasiat kalusteita myöten alkaa nyt olla kondiksessa.


Talohan on kaksi kerroksinen. Alakerrassa on olohuone, makuuhuone ja eteinen. Yläkerrassa on keittiö ja iso terassi. Talo on rakennettu "tiilestä" ja siinä on myös "tiilikatto". Kaikki lattiat ovat puuta (=Biltema-tikkuja). 

Tässä talon keittiö. Tehosteväreinä vihreä ja keltainen. Mielestäni tuo peräseinän keltainen "kaakeli" tuo raikkaan tuulahduksen huoneeseen.


Rappusia pitkin pääsee laskeutumaan alakertaan. Rappuset ovat varsin jyrkät ja kaiteettomat. Kalustusta on vähän, koska tilakin on pieni.

Eteisen toisella puolella on sinisävyinen makuuhuone.
Toisella puolella eteistä on olohuone, joka on punasävytteinen.













Paljon on opittu projektin yhteydessä. Kaikki ei ole mittasuhteessa ja virheitähän aina löytyy kun niitä lähtee hakemaan. Olen kyllä kokenut onnistumisiakin tätä tehdessä. Toiset asiat tekesin nyt erilailla ja osan virheistä varmaankin toistaisin. Mitähän keksisin seuraavaksi?

lauantai 23. toukokuuta 2015

Leipomista ja keittiön valmistuminen

En ole mikään taitava fimoilemaan, mutta tähänkin piti tarttua, koska halusin laatikkotalon keittiöön ruokia. Mihinkään kakkuyritelmiin en uskaltanut ryhtyä, joten aloitin helpohkoista viljatuotteista. Minulla oli jemmassa vain valkoista fimoa, joten sillä piti pärjätä. Nukkekotiharrastajien facebook ryhmässä olin saanut vinkkiä, että fimoa voi värjätä myös maustella, joten päätin kokeilla tätä. Käytin currya, muskottinpähkinää ja kanelia ja sekoitin nitä sopivassa suhteessa fimoon. Vasemmalla tulos tästä leivontakokeilusta. Täytyy sanoa, että vasta-alkajan tekeleiksi olen noihin ihan tyytyväinen. 

Leivonnaisten lisäksi keittiön takaseinään ilmaantui kaakelit. Nämä ovat keltaista muovikalvoa, joka on liimattu A4-lle ja tämä sitten liimattu takaseinään. Hylly syntyi Biltema- ja pienistä jäätelötikuista. Purkit on hankittu Taitoisa-kaupasta. Tämähän alkaa näyttää ihan keittiöltä!


torstai 14. toukokuuta 2015

Uunin ja kaapin rakennusta keittiöön





Laatikkotalon keittiö edistyy pikkuhiljaa. Nyt sinne on saatu hella, uuni ja kaappi.

Valitsin runkoon materiaaliksi taas paksun pahvin. Sahasin pahvista taka- ja sivuseinät sekä alatason, jotka  liimasin yhteen.


Päätin, että uunin alla oleva luukku ei aukea, joten liimasin pahvista sopivan suiron alareunaan ja tämän päälle sitten pahvista uunin alatason.



Uunin toinen sivuseinä paikoilleen liimalla, jonka jälkeen maalasin uunin sisustan mustalla akryylivärillä.
Uunin oven tein pahvista, johon olin leikannut reiän lasia varten. Lasi syntyi piirtoheitinkalvosta, jonka teippasin sisäpuolelta luukkuun kiinni.
Luukun sarana-asian ratkaisin teippaamalla luukun alaosan kiinni sisäpuolelta uunin sisustaan apteekin sideteipillä. Teippi vaikuttaa kestävältä ja liimakin siinä on varsin pitävää, joten uskon, että nämä saranat tulevat kestämään.

Kahvat syntyivät foliolla päällystetyistä cocktail-tikuista. Ensimmäisessä yritelmässä levyjen katkaisijoiden  piti syntyä pelkästä foliosta, mutta olivat sen verran rumat, että irrotin nuo kuvassa näkyvät väkerrykset.

Taso syntyi foliolla päällystetystä pahvista. "Keraamiset" levyt on mustaa paperia.

Jotta luukku pysyy kiinni, jätin luukun yläosaan lipan tai taitoksen, joka menee uunin sisään luukun ollessa kiinni. Pysyy erittäin hyvin, eikä retkota puoliksi auki.

Levyjen katkaisijat syntyivät lopulta  pienistä haaraniiteistä, joista leikkasin pois ne haarat ennen foliolla päällystämistä.



Uunin viereen tuli avattava kaappi. Löysin jemmastani kiiltävää valkoista pahvia, joka kävi tarkoitukseen sellaisenaan. Saranoina käytin taas apteekin valkoista teippiä. On vähän ruma kaapin ollessa auki mutta haitanneeko tuo, jos asukkaat muistavat pitää oven kiinni. Kaapissa on myös yksi hylly tavaroille, joita sinne kenties jatkossa syntyy.
Lopuksi vielä valkoisiksi maalatuista puisista putkihelmistä jalat poikoilleen.

Alla tämä on sitten päässyt keittiöön jääkaapin viereen.



sunnuntai 10. toukokuuta 2015

Lautasia ja lamppu






Keksin viikonlopun aikana mitä hyötyä allergiasta voi olla! Kestine-allergialääkkeiden folio-kupeista saa erittäin mukavia lautasia nukkekotiin.

Tuo kuvassa näkyvä kynsilakka ei liity projektiin. Aluksi ajattelin lakata lautaset, jotta saisin niihin kiiltoa, mutta pieni kokeilu osoitti, ettei ainakaan kynsilakka toimi tähän tarkoitukseen.  


Leikkasin ensin kupin ympäriltä reunat pyöreiksi.
Sitten liimasin kupin pohjaan valkoisen paperin, koska en halunnut metallinvärisiä astioita.


Leikkasin alapintaan liimatusta paperista ylimääräiset reunat pois ja liimasin paperin myös yläpintaan. Käytin paperina kaupan kassakuittia, koska ajattelin, että normaali A4 on liian paksua. Liiman kuivattua  leikkasin myös ylimenevän osan yläpaperista. Lopuksi tein raidat vihreällä tussilla.
Ja kattaus pöytään.

Alimmaisessa kuvassa näkyy myös viikonlopun aikana olohuoneeseen hankittu lamppu.


torstai 7. toukokuuta 2015

SMEG - jääkaapin askartelua





Vihdoin tartuin pelkäämääni projektiin laatikkotalon valmistumisen edistämiseksi. Keittiöstä kun puuttui kaikki keittiökalusteet ruokapöytää ja tuoleja lukuunottamatta. Talohan on melkoisen moderni, joten halusin keittiöönkin jotain erityistä. Törmäsin netissä kuvan kaltaisiin SMEG - jääkaappeihin ja ihastuin erityisesti niiden väreihin. Joten tällaista siis tekemään.
Päädyin valitsemaan oikein tosi paksun pahvin materiaaliksi. Pahvi oli niin paksua ja jäykkää, että sitä oli lähes mahdotonta leikata saksilla. Tästä syystä sahasin mittaamani palat (leveys 4 cm ja korkeus 13 cm). Koska jääkaapin alareunat on pyöristetty liimasin yläosaan kaksi pahvia päällekkäin. 






Liimasin nämä palat sitten yhteen ja hiekkapaperilla hioin kulmat pyöreiksi. Ovia varten sahasin myös kaksi pahvia, jotta sain ovienkin reunat pöyristettyyä ilman, että piti varoa hiomasta pahvia puhki.
Maalasin kaikki ulkopinnat kirkkaan vihreiksi. Ikävästi jäi pintaan sudin jäljet. Saisikohan telalla tasaisen pinnan? Pitänee kokeilla kunhan saan telan jostakin.
Vuorasin kaapin sisustan valkoisella paperilla samoin kuin ovien sisäpinnat. Tässä kohtaa minulla oli siis vakaa aikomus tehdä kaappi, jonka ovet oikeasti aukeuvat.  Tein jopa maitohyllyn oveen sekä pakastimen tasot ja laatikot, mutta mitenkäs lopulta kävikään...
Tässä logo on paikoillaan. Tulostin logon ihan normi paperille ja väritin hopeakynällä. Liimalla sitten kirjaimet yksitellen kiinni oveen . Kaikki pinnat lakkasin lopuksi läpinäkyvällä kynsilakalla, jotta pintaan tuli kiilto. Kirjaimetkin kiinnittyivät oveen lakalla vielä paremmin.
Ja tässä vaiheessa luovuin kaikesta toivosta saada ovet aukeamaan. En vaan yksinkertaisesti keksinyt mitään kiinnitystapaa, jolla ovet olisivat pysyneet siististi paikoillaan ja kiinni. Joten lopulta liimasin ovet kiinni pysyvästi.
Kahvat asensin luonnollisesti ennen liimausta. Olin tehnyt oviin neulalla reiät valmiiksi. Kahvan sisällä on taitettu rautalanka, joka on päällystetty foliolla. Tämän sitten tökkäsin reikään, jossa oli vähän liimaa. 
Alhaalla pari kuvaa valmiista kaapista. Mottoni taitaa olla, että "ihan kiva, joskaan ei ihan identtinen mallinsa kanssa".  ;=)




sunnuntai 3. toukokuuta 2015

HELMI-tuolin askartelua laatikkotalon keittiöön



Aiemminhan askartelin laatikkotalon keittiöön lasisen ruokapöydän mutta en oikein keksinyt minkälaiset tuolit haluasin tuohon ruokailuryhmään askarrella. Surffaillessani netissä tuoleja törmäsin tuollaisiin Helmi-tuoleihin ja ihastuin valtavasti. Joten eikun kokeilemaan miten sellaiset syntyvät laatikkotaloon.  
Itselläni oli vain puisia pikkuhelmiä, joten aloitin homman niillä. Pätkin rautalankaa sopivan mittaisiksi paloiksi ja pujottelin helmiä niihin. Reunimmaiset helmet liimasin kiinni ja varmistin, ettei rautalanka tökötä ulkona. Jos minulla olisi joku pieni pora, olisin voinut jättää rautalangat esiin ja liimata kiinni runkoon tekemiini reikiin. Helmet olivat eri kokoisia, joten tässä kohtaa piti valita helmiä, että sain samanmittaiset helmipätkät.


Istuinosaa varten tein kahvitikun pätkistä mieluisan kokoisen kehikon. Toki niin, että toinen reuna on samanmittainen kuin helmipätkät. 

Leikkasin pahvista istuinosan kehikkoon sopivan palan, jonka päälle liimasin vanulapun. Tämän päällystin valkoisella pellavakankaalla kankaalla (=vanha paitapusero ;=)  ). 

Sivutuet liimasin paikoilleen istuinkehikon ulkoreunaan ja helmipätkiin. Etujalat puolestaan liimasin kehikon sisäpuolelle.  

Ja tässä sitten valmis tuoli pöydän vieressä. Näitähän piti tehdä tietenkin neljä ja alakuvassa ne ovat päässeet sitten laatikkotalon keittiöön. Jos ei nyt ihan identtinen kuin mallinsa niin ihan mukavan näköiset näistä tuli.  

perjantai 1. toukokuuta 2015

Aurinkotuoli laatikkotalon terassille


Selkeästi alkaa olemaan kesä jo mielessä. Tästä syystä laatikkotalon Polly-pocket asukaskin panostaa terassin kesäkuntoon laittamiseen keittiön sisustamisen sijasta. Asukki halusi uimaltaan viereen aurinkotuolin, jotta pääsee sitten kesällä ottamaan aurinkoa omalla terassilla.


Ensimmäisenä ajatuksena oli tehdä jotain Ikean Äpplarö-aurinkotuolin kaltaista. Katkoin kahvitikkuja ideana liimata niitä kahden pidemmän reunatikun väliin. No - nämä lensivät melko pian roskikseen, koska saksilla oli melko mahdoton saada pilkulleen samanmittaisia pätkiä aikaiseksi. Joten Äpplarö vaihtui Ammerö:ksi!!!

Leikkasin ohuehkosta pahvista sopivan palan aurinkotuolin patjaksi ja taitoin sen kohdasta, josta "selkänoja" alkaa. Päällystin pahvin ohuella pellavalla niin, että taitokset liimmasin alaosaan.
Selkänojan saranakohtaan liimasin alapinnalle vielä pari kahvitikun pätkää pitämään patjan alaosan halutussa asennossa (tämä aurinkotuoli siis EI ole säädettävä!). 
Liimasin molempiin päätyihin sopivan kokoiset kahvitikut. Molemmille sivuille liimasin "liian pitkät" kahvitikut, jotta syntyisi vaikutelma selkänojan kulman säädettävyydestä.
"Pääpäätyyn" sivulaidan ylämenevään osaan liimasin myös pienen kahvitikun pätkän yhdistämään vasenta ja oikeaa reunaa. 
 Jalat liimasin pään puoleen reunan alla kuvan osoittamalla tavalla.
Taittuneen selkänojan reunoihin liimasin myös sopivan kokoiset kahvitikut.
Alkuperäinen idea oli pitää aurinkotuoli valkoisena, mutta liima näkyi pellavakankaan läpi rumasta. Lisäksi ruskean pahvin takia vaikutelma ei ollut valkoinen. Mutta no hätä - puolison vanha kauluspaita auttoi hädässä. Hihansuusta sain hyvän kankaan tähän. Raidat sopivat mainiosti tarkoitukseen ja lisäksi hihoissa on vahvikekangas, joten sitä oli helppo leikata eikä liima näkynyt läpi. 


Alla sitten kuva asukkaasta terassilla nauttimassa uudesta autinkotuolistaan!